Vaiha – maukasta lähiruokaa Saimaalta

Me Vaihassa teemme ruokaa täydellä sydämellä. Mielestämme ruoan tulee näyttää siltä, miltä se maistuu, eli hyvältä. Teemme ruokaa, joka maistuu kaikenikäisille.

Kaiken keskiössä ovat puhtaat raaka-aineet, joissa suosimme lähialueen pientuottajia. Teemme pitkäjänteistä yhteistyötä tuottajien kanssa: tunnemme ruoan alkuperän ja näemme, miten eläimet elävät. Lihan, kalojen, kasvisten ja marjojen puhtaus ja tuoreus näkyy ja maistuu myös annoksissamme. Tuomme sesonkien parhaat herkut kaikkien nautittavaksi.

Vaiha tarjoaa mutkatonta, maukasta, rakkaudella tehtyä suomalaista ruokaa parhaista lähialueen raaka-aineista.

Vaihan tarina

Vaihan keittiön sydän Teemu tiesi jo viisivuotiaana haluavansa kokiksi. Arvostus lähiruokaa ja aitoja tuoreita raaka-aineita kohtaan syntyi lapsuudenkodissa: omasta maasta saatiin kasvikset, omenat ja marjat, ja Saimaalla käytiin kalaa pyytämässä. 

Etelä-Karjalan pojan tie Mikkeliin ja Vaihaan kulki Lappeenrannan kokkikoulun, Helsingin huippuravintoloiden ja Anttolanhovin kautta, mistä löytyi myös puoliso Anna-Kaisa. Etelä-Savosta kotoisin olevan Anna-Kaisan kotona kasvatettiin kaikki itse juureksista marjoihin, joten yhteinen sävel ja arvostus itse kasvatettuun ja tehtyyn ruokaan löytyi nopeasti.

Teemun palosta ja ideasta syntyi Vaiha Asemaravintola vuonna 2017, joka löysi paikkansa vanhasta ja tunnelmallisesta juna-asemarakennuksesta. Rakennuksen henkeä kunnioittaen Vaihassa toteutuu Teemun ja Anna-Kaisan halu tehdä sitä mitä he rakastavat: mutkatonta, maukasta, rakkaudella valmistettua  suomalaista ruokaa, parhaista raaka-aineista. Yhteispeli sujuu, kun Teemu ideoi ja visioi ja Anna-Kaisa antaa tekemiselle raamit.

Vaihaa ei olisi myöskään ilman ammattitaitoista ja sitoutunutta henkilökuntaa, joka jakaa Teemun ja Anna-Kaisan kanssa rakkauden ruokaan. Työtä tehdään yhdessä asiakasta varten. 

Olemme perheyritys, jossa koko tiimi ja perheemme ovat sydämellään mukana luomassa hyviä lähiruokaelämyksiä asiakkaillemme.

– Vaihan yrittäjät Teemu ja Anna-Kaisa

Vaiha vappaalle vanhan juna-aseman tunnelmaan

Mikä olisi parempi miljöö lähialueen ruokaperinteitä ja raaka-aineita kunnioittavalle ravintolalle kuin Mikkelin 1800-luvulla rakennettu perinteikäs juna-asema? Juna-asema on eläväinen risteyspaikka matkailijoille: siellä kohdataan ja tavataan, hypätään junaan tai linja-autoon. Savolaisen suun mukainen ”Vaiha” on hyvä paikka vaihtaa kuulumisia, vaihtaa vapaalle ja viihtyä hyvän ruuan parissa.

Vaiha vappaalle ja tule viihtymään Vaihaan! 

Savolainen lähiruoka vakuuttaa myös maailmalla

Teemu oli vuosina 2019 ja 2020 mukana edustamassa Etelä-Savoa Saksan Grüne Woche -messuilla. Mukana matkassa oli Saimaan alueen yrityksiä ja Etelä-Savon ammattiopiston kokkiopiskelijoita. Teemu tiimeineen päätti tehdä Berliinissä savolaista ruokaa, aidosti. Se kannatti: ruoka vakuutti messuyleisön ja paikallisen suositun tv-kokin, Reiner Neidhartin, jonka kanssa kokattiin messuilla myös yhteisnäytöksiä. Tästä alkoi savolaisen Vaihan ja Hesseniläisen Neidharts Küchen eurooppalainen lähiruokayhteistyö.

Lähiruoka on suosittua myös Saksassa ja messujen jälkeen Reiner kävi tutustumassa Etelä-Savon lähiruokaan ja alueen pientuottajiin. Aito lähiruoka ei ole Keski-Euroopassakaan itsestäänselvyys. Mikkelin alueen lähiruoka ja tuottajat tekivät keittiömestari - TV-kokki Neidhartiin vaikutuksen. Savolaishesseniläinen lähiruokayhteistyö odottaakin jatkoa heti, kun olosuhteet sallivat.

Ollaan ylpeitä puhtaista raaka-aineistamme. Täällä lähiruoka löytyy oikeasti lähimetsästä tai naapuripellolta. 

– Teemu, Vaihan yrittäjä

Rakkaudella Saimaan puhtaista raaka-aineista

Vaiha sai alkunsa rakkaudestamme lähiruokaan ja Saimaan alueen hienoihin raaka-aineisiin. Ruoassamme on aimo annos kotiseuturakkautta ripauksella tuoreita tuulia – siitä syntyy Vaihan mutkattomat ja maistuvat makuelämykset.  

Tervetuloa nauttimaan Saimaan alueen parhaita antimia Vaihaan Mikkelin sydämeen!